Není rajče, jako rajče

Rajče ze Španělska. Česnek z Číny. Cibule z Holandska. Ovesné vločky z Velké Británie. Máslo z Polska. Med z Argentiny. Nic neobvyklého v českých supermarketech. Ale dálkový dovoz potravin pohlcuje velké množství ropy a nechává za sebou kvanta výfukových plynů. Zbytečně.

    Víte, že? Během roku 2009 Česká republika dovezla 112 tisíc tun brambor a vyvezla 43 tisíc tun brambor, dovezla 61 tisíc tun jablek a vyvezla 46 tisíc tun jablek, dovezla 19 tisíc tun másla a vyvezla 6 tisíc tun másla.

Naproti tomu je jídlo z blízka čerstvé, zdravé a chutné. Navíc víte, od koho ho vlastně kupujete. Přidejte se k tisícům lidí, kteří si pro potraviny chodí na tržnice nebo třeba nakupují v bioklubech.

Nejlepší je rajCZE

Proč je lepší kupovat dobré místní potraviny:

  • Znáte původ svého jídla. Svého zemědělce můžete poznat osobně. A nakupujete od místních farmářů, takže pomáháte oživit venkov kolem vašeho města.
  • Čerstvé potraviny. V supermarketech dostanete rajčata či jahody v kteroukoliv roční dobu, ovšem na úkor kvality. Místní pěstitelé naopak nabízí to, co právě dozrálo. Rajčata visela na keříku až do dne nákupu. Čerstvé a místní potraviny se obejdou bez chemického ošetření, bez konzervování a dozrávání.
  • Objevíte pestré chutě. Místní či domácí zboží může být velmi rozmanité. Máte větší výběr. Porovnejte sami: čeští pěstitelé nabízejí desítky odrůd jablek, ale v tuzemských supermarketech jsou běžně pouze tři.
  • Pomůžete vrátit život do krajiny. Nejlepším zdrojem zdravých a dobrých místních potravin jsou ekologičtí zemědělci. Nepoužívají pesticidy a průmyslová hnojiva. Proto se do polní krajiny vracejí motýli či ptáci a ubývá znečištění v řekách.
  • Méně kamionů: S přibývajícími kamiony přibývá hluku i zdraví škodlivých exhalací podél silnic a také skleníkových plynů. Se čtvrt kilem čínského česneku si kupujeme také devět deka oxidu uhličitého.

Kde koupit jídlo z blízka?

Na tržnici, kde prodávají místní zahrádkáři a zemědělci. Pokud ve vašem městě tržnice chybí, můžete se zasadit o její obnovení.

Zamiřte k ekologickým zemědělcům. Některé biofarmy nabízejí prodej přímo ze dvora. Poohlédněte se, jaké máte možnosti v okolí svého bydliště.

Založte si s přáteli bioklub nebo bedýnky.

Vybírejte místní značky. V mnoha částech republiky zavádějí speciální značení místního zboží hlavně potravin a řemeslných výrobků.

Pěstujte sami. Vlastní zahrádka – nebo třeba truhlík na balkóně – je osvědčený způsob, jak dostat na svůj stůl čerstvé potraviny bez chemie.

Můžete také v obchodech kupovat české potraviny a chodit do malých obchůdků, kde nabízejí místní zboží a domácí speciality.